سمعک سالمندان
افت شنوایی از شایعترین بیماری های مزمن در سالمندان است. با افزایش سن، سیستم شنوایی هم مانند سایر اندام های بدن، دستخوش تغییراتی می شود و این تغییرات کم شنوایی را به دنبال دارد.
کم شنوایی پس از بیماری پرفشاری خون و آرتریت، سومین مشکل شایع در سالمندان است. به طور کل پیر گوشی یا همان کم شنوایی ناشی از افزایش سن می باشد.استفاده از سمعک به منظور بهبود مشکل شنوایی، تأثیر مثبتی بر کیفیت زندگی این دسته از افراد دارد.
کاهش شنوایی در سالمندان پدیده ای مرتبط با سن است که یک بیماری شایع در سالمندان به شمار میرود و به تدریج اتفاق می افتد. طبق حدود 30 درصد بزرگسالان 65 ساله و بالاتر دچار کم شنوایی و 40-45٪ از افراد در سن 75 سال و بالاتر دچار این مسئله هستند.
متأسفانه ، این شرایط برگشت ناپذیر است و نیاز به سمعک ، ایمپلنت یا سایر دستگاه ها دارد. این تحقیق نشان داد كه این امر در اثر آسيب به سلول هاي مو در گوش داخلی است كه باعث ارتعاشات صدا به سيگنال های الكتريكی می شود كه توسط عصب شنوايي به مغز منتقل می شوند. برخی از شرایط پزشکی و داروها نیز ممکن است نقشی داشته باشند.
خرید سمعک برای سالمندان از کلینیک سمعک برتر
کم شنوایی معمولا مشکلاتی را برای سالمندان به وجود می آورد. افسردگی ناشی از کاهش روابط اجتماعی و حضور در دورهمی ها به دلیل مشکل کم شنوایی,کاهش اعتماد به نفس و زود رنجی و همچنین به وجود آمدن مشکلاتی از جمله آلزایمر از جمله مواردی است که امکان به رخ دادن آنها به دلیل کم شنوایی وجود دارد. با استفاده از سمعک این مشکلات در سالمندان کاهش یافته و کیفیت زندگی آنها بهتر خواهد شد. انواع مختلفی از سمعک ها برای سالمندان وجود دارد اما تست ها و آزمایشات شنوایی سنجی سمعک مناسب را برای آنها مشخص می نماید.
کاهش شنوایی در سالمندان می تواند مانع از عکس العمل نشان دادن به هشدارها،پاسخ دادن به تلفن و صدای هشدارها باشد.
کاهش شنوایی در سالمندان همچنین می تواند لذت بردن از صحبت با خانواده و دوستان را دشوار کرده و منجر به احساس انزوا شود.
ژنتیک، ضربه به سر، استرس، مواجهه در معرض نویز، مصرف داروهای اتوتوکسیک، بیماری های قلبی عروقی، پرفشاری خون، دیابت و بیماری های گوارشی، از جمله عوامل ایجاد کننده کم شنوایی به شمار می رود.
دلایل زیادی برای کاهش شنوایی مرتبط با افزایش سن وجود دارد. معمولا تغییرات در گوش داخلی با افزایش سن ایجاد میشود اما همچنین میتواند در نتیجه تغییرات در گوش میانی یا تغییرات پیچیده در طول مسیرهای عصبی از گوش به مغز باشد.
همچنین یکی از دلایل کم شنوایی سالمندان، تخریب و کاهش توان سلولهای حسگر گوش داخلی است.
اجتناب از صداهای بلند و پرهیز از دارو هایی که برای سلولهای حسی گوش سمی هستند و همچنین معاینه گوش در بازه های زمانی منظم برای برطرف کردن مشکلات گوش از راه هایی که می تواند کم شنوایی را محدود کند.
جرم گوش یا مایعات اضافی در گوش می تواند صداهایی را که از پرده گوش به گوش داخلی منتقل می شود را مسدود کند.در صورت به وجود آمدن انسداد با پزشک یا ادیولوژیست متخصص مشورت کنید تا روش های درمانی مانند نرم کردن جرم گوش را پیشنهاد کند تا انسداد مجرای گوش برطرف شود.
افراد مسن به دلیل تغییرات مرتبط با سن و شرایطی مانند سکته مغزی، بیماری پارکینسون یا آلزایمر، در معرض خطر بیشتری برای ابتلا به مشکلات کاهش شنوایی هستند.
نشانه های کاهش شنوایی در سالمندان
- به هیچ وجه پاسخگوی صحبت های دیگران نیستند.
- غالباً از دیگران میخواهند که حرف هایشان را تکرار کنند.
- کاهش شنوایی در سالمندان منجر می گردد که سالمند خیلی بلند صحبت می کنند.
- به صداهای محیط اطراف عکس العملی نشان نمیدهند.
- صدای تلفن یا زنگ درب را نمی شنوند.
- عدم تمایل مکالمه با دیگران و یا ترک موقعیت های اجتماعی.
- صدای تلویزیون را خیلی زیاد می کنند.
- وز وز کردن گوشها و یا یکی از گوش ها.
- به دلیل سر و صدا و صدای اضافی در گوش مشکل شنیدن دارند.
انواع کم شنوایی در سالمندان
به طور کلی افت شنوایی در سالمندان به 2دسته تقسیم می شوند:
نوع اول کاهش شنوایی حسی و حسی _ عصبی می باشد و هنگامی رخ می دهد که به گوش داخلی یا عصب شنوایی آسیب وارد شود.این نوع کم شنوایی معمولا دائمی است.
نوع دوم کاهش شنوایی انتقالی می باشد و زمانی اتفاق می افتد که امواج صوتی نتوانند به گوش داخلی برسند.علت این بیماری ممکن است تغییرات مایع گوش یا ایجاد جرم گوش باشد.دارودرمانی و جراحی از روش های درمانی این نوع کم شنوایی می باشد ولی معمولا دارودرمانی می تواند افت شنوایی انتقالی را برطرف کند. جراحی گزینه بعدی درمان این نوع کم شنوایی می باشد.
درمان کم شنوایی سالمندان
عوامل مختلفی در کم شنوایی سالمندان نقش دارند.عواملی مانند دیابت, فشار خون بالا, ویروس ها, باکتری ها, بیماری قلبی ,سکته مغزی ,تومور, مصرف دارو های خاص مانند دارو های شیمی درمانی و آنتی بیوتیک ها که اگر به طور دائمی مصرف شوند به گوش داخلی آسیب وارد می شود.
برای مصرف دارو ها برای اینکه مشکلی برایتان به وجود نیاید با پزشک مشورت کنید.
وراثت نیز در کم شنوایی نقش دارد اما در پیر گوشی یا همان کم شنوایی سالمندان به نظر می رسد این عامل کم ترین نقش را دارد اما اینگونه نیست.به عنوان مثال در اتواسکلروز که تصور می شود یک بیماری ارثی است که باعث رشد غیر طبیعی استخوان می شود.
به دنبال این بیماری در نتیجه ساختار های داخل گوش به درستی کار نمیکنند.بنابراین برخی از بیماری ها و اشکالات ارثی بعد ها در زندگی ظاهر می شوند.
انجمن شنوایی کانادا گزارش میدهد که ۹۰درصد از افراد مبتلا به کم شنوایی میتوانند ارتباط خود را با سمعکهای مجهز، مشاوره یا تغییرات محیطی بهبود بخشند.
روش های مختلفی برای بهبود کم شنوایی وجود دارد مانند دارو های خاص و جراحی و یا آموزش های ویژه.
اما بهترین و ثابت شده ترین راه برای درمان کم شنوایی ناشی از افزایش سن استفاده از وسایل توانبخشی مانند سمعک و کاشت حلزون می باشد.
برای کاشت حلزون بیمار باید معیار لازم را داشته باشد زیرا برخی موارد مانند پیر گوشی مرکزی و یا خطرات جراحی میتواند نتیجه گیری برای بهبود کم شنوایی را کاهش دهد.
استفاده از سمعک در واقع جزء اولین انتخاب های بیمار می باشد. میانگین سن استفاده کنندگان سمعک 70 سال می باشد.
در صورت بروز علائم پیرگوشی باید هر چه سریع تر اقدامات لازم نظیر ارزیابی شنوایی و تجویز سمعک انجام شود. بعد از مراجعه به کلینیک شنوایی و انجام تست شنوایی، ادیولوژیست به شما کمک می کند که بهترین سمعک را خریداری کنید.
به منظور استفاده بهینه از سمعک باید نحوه استفاده از آن به درستی به کاربران آموزش داده شود. کلینیک سمعک برتر از مشاوره قبل از خرید سمعک تا تجویز و معرفی سمعک مناسب همراه شماست. فقط کافیست با متخصصین کلینیک تخصصی سمعک برتر تماس بگیرید.
بهترین نوع سمعک برای سالمندان
بهترین نوع سمعک برای سالمندان به طور کلی باید شامل ویژگیهای زیر باشد:
- دارای مدارات پردازشگر با سرعت بالا باشند .
- دارای میکروفونهای اتوماتیک تک جهتی یا همه جهتی باشد .
- استفاده از سمعک برای هر دو گوش ( دو دستگاه سمعک).
- دارای مدار کنترل وزوزگوش(در صورت داشتن مشکل وزوزگوش).
- دارای سیستم حذف فیدبک و سوت.
- دارای مداراتی که باعث افزایش محدوده شنوایی شوند.
- معمولا پشت گوشی باشند.
اهمیت سمعک برای سالمندان
اهمیت سمعک بر زندگی سالمندان از جمله نکاتی است که باید به آن توجه شود.کاهش شنوایی می تواند بر سلامت افراد تأثیر گذاشته، موجب ضعف خودباوری، زودرنجی، انزواطلبی، ناامیدی، افسردگی و اضطراب آنها شود.
با استفاده از سمعک جلوی این مشکلات گرفته خواهد شد.
یافته های پژوهش نشان می دهد سالمندان کم شنوای دارای سمعک در مقایسه با افراد بدون سمعک از سلامت روانی بیشتری برخوردار هستند.
یکی از تأثیرات اصلی کم شنوایی بر توانایی فرد در برقراری ارتباط با دیگران است. تأثیرات اجتماعی و عاطفی محرومیت از برقراری ارتباطات می تواند تأثیر بسزایی در زندگی روزمره داشته باشد و باعث ایجاد احساس تنهایی ، انزوا و ناامیدی بخصوص در افراد مسن با کم شنوایی شود.
با استفاده از سمعک سالمندان می توانند بدون استرس ناشی از کم شنوایی در جمع خانواده و اجتماعات حضور یابند. ارزیابی زودهنگام، درمان و استراتژیهای عملی میتواند با تقویت شنوایی سالمندان ارتباطات، تعاملات اجتماعی و کیفیت زندگی را بهبود بخشد.
استفاده از سمعکهای مناسب و کاهش صدای پس زمینه میتواند مهارتهای شنیداری و درک گفتار را بهبود بخشد.
انواع سمعک برای سالمندان
انواع سمعک ها از نظر شکل، اندازه و قیمت متفاوت هستند. برخی از سمعک ها در داخل گوش قرار می گیرند و برخی از مدل پشت گوشی می باشند.
سمعک های برند اتیکن ,فوناک,زیمنس(سمعک سیگنیا) و ویدکس از جمله برند هایی هستند که دارای سمعک هایی برای کم شنوایی ناشی از افزایش سن می باشند.
سمعک پشت گوشی intuis زیمنس, سمعک های سوپر پاور اتیکن , سمعکهای پشت گوشی فوناک phonak مانند مدل naida و سمعکهای پشت گوشی Evoke ویدکس از جمله سمعک های مناسب برای سالمندان می باشند.
معمولا پیشنهاد می شود برای سالمندان از سمعک پشت گوشی استفاده شود. همچنین سمعک های شارژی علاوه بر کیفیت بالاتر استفاده ای راحت تر دارند و برای سالمندان دیگر تعویض باتری مشکلی ایجاد نمیکند و میتواند با 4تا6 ساعت شارژ بیش از 24 ساعت از سمعک استفاده نمایند.
همچنین اگر سالمند دارای مشکل وزوزگوش نیز بود باید از سمعکی استفاده کرد که دارای سیستم هوشمند کنترل وزوزگوش باشد که این مشکل نیز برای بیمار حذف شود.
خرید سمعک برای سالمندان
باید نکات و مواردی را جهت خرید سمعک برای سالمندان مدنظر قرار دهید. ابتدا برای اینکه سمعک مناسب به فرد ارائه شود باید تست های شنوایی انجام گیرد. نتایج این تست ها مشخص می کند که چه سمعکی مناسب فرد خواهد بود , همچنین نوع و میزان کم شنوایی نیز مشخص می شود. برای خرید سمعک به مراکز شنوایی و کلینیک های معتبر و با سابقه مراجعه فرمایید. همچنین توجه داشته باشید که سمعک خریداری شده به وسیله جدید ترین دستگاه های تنظیمی , تنظیم شده باشد. بهتر است سمعک های پشت گوشی هوشمند برای سالمندان خریداری شود , به دلیل اینکه رطوبت و جرم گوش سالمندان زیاد است و سمعک های داخل گوشی کارکرد درستی از خود نشان نمیدهند و مناسب سالمندان نیستند. همچنین سعی شود از سمعک برای هر دو گوش استفاده شود تا ارتباط بین گوش ها برقرار شود. همچنین اگر فرد سالمند از وزوزگوش رنج می برد, بهتر است از سمعک هایی که دارای صوت درمانی می باشد, جهت مدیریت و کنترل وزوز گوش استفاده شود.
قیمت سمعک سالمندان
قبل از خرید سمعک برای سالمندان , بهتر است ابتدا تست های شنوایی سنجی انجام گیرد تا میزان کم شنوایی مشخص شود. در سمعک سالمندان باید از فناوری ها و تکنولوژی های به روز استفاده شود.همچنین طراحی و استحکام سمعک نیز اهمیت دارد.برند و سال ساخت سمعک, گارانتی و خدمات پس از فروش آن , بهره مندی از اتصال بی سیم , کیفیت گفتار و قابلیت تنظیم از راه دور از جمله مواردی است که بر قیمت سمعک سالمندان تاثیر می گذارند.
تجویز سمعک برای سالمندان
شنوایی شناس شما باید راهنمایی کند که کدام مدل مناسب شماست.سمعک مناسب بستگی به عواملی مانند سن و میزان کم شنوایی دارد.
برای انتخاب بهترین سمعک برای افراد سالمند باید ابتدا شرایط آنها کاملا بررسی شده و با توجه به نیازهای خاص و سطح فعالیت اجتماعی مدل سمعک انتخاب شود.
هنگامی که برای اولین بار از سمعک استفاده می کنید، صداهای روزمره ممکن است بسیار بلند به نظر برسند و یا حس ناخوشایندی داشته باشند. ممکن است چند ماه طول بکشد تا به شنیدن صداها با سمعک عادت کنید.
اگر در هر مرحله صدا ناخوشایند است و نمی توانید از سمعک استفاده کنید، بهتر است برای مشاوره به شنوایی شناس خود مراجعه کنید.کلینیک سمعک برتر می تواند به شما در زمینه انتخاب سمعک مناسب برای کم شنواییتان کمک کند.
سمعک برتر با بیش از 24سال سابقه کار در زمینه انجام آزمایشات تخصصی شنوایی – سرگیجه – تعادل, بررسی گوش میانی و داخلی ,تجویز سمعک ,مشاوره و فروش سمعک در حال فعالیت می باشد. برای اطلاعات بیشتر تماس بگیرید.