علل گرفتگی گوش و درمان آن
گرفتگی گوش باعث به هم خوردن تعادل فشار هوا در گوش میانی و همچنین بروز اختلال در عملکرد شیپور استاش میشود. عوامل مختلفی میتوانند این مشکل را ایجاد کنند، از عفونت گوش میانی گرفته تا انواع ویروس و باکتری که موجب کیپی یا گرفتگی گوش میشوند.
ما در این مقاله قصد داریم هر یک از این عوامل را توضیح بدهیم و همچنین در پایان روشهای درمانی مرتبط را نیز بیان کنیم. پس تا انتهای مقاله با ما همراه شوید.
علل گرفتگی گوش
- سرماخوردگی : عفونت ویروسی بینی شایع ترین علت گرفتگی گوش است.
- عفونت گوش : چرک گوش میانی نیز می تواند باعث کیپی گوش در آن سمت شود. این عارضه معمولا با عفونت گوش اتفاق می افتد.
- مایع گوش میانی : پس از رفع عفونت ممکن است مایع در گوش میانی باقی بماند. می تواند ماه ها طول بکشد. علائم اصلی آن، صداهای ترکیدن و ترقه در گوش است.
- دمیدن بینی : حتما این حالت را تجربه کرده اید که بعد از دمیدن بینی دچار گرفتگی گوش شده اید. دمیدن بیش از حد شدید می تواند ترشحات را وارد لوله استاش گوش کند.
- رینیت آلرژیک : یکی دیگر از علت های گرفتگی گوش، تب یونجه یک واکنش آلرژیک به گرده است. باعث احتقان بینی و عطسه می شود. همچنین می تواند لوله استاش گوش را مسدود کرده و ترشحات داخل گوش را به عقب براند.
- گوش هواپیما : اگر لوله گوش مسدود شده باشد، افزایش ناگهانی فشار هوا می تواند باعث کشیده شدن پرده گوش شود که علامت اصلی آن، گوش درد است. گاهی اوقات، فقط باعث احتقان می شود. معمولاً هنگام پایین آمدن برای فرود شروع می شود. این عارضه می تواند در هنگام رانندگی در کوهستان و جائه های مرتفع رخ دهد که به دنبال آن گرفتگی گوش را حس می کنید.
درمان گرفتگی گوش
اولین قدم برای درمان این مشکل، شناسایی علت گرفتگی گوش است. با تشخیص دلیل اصلی احتقان یا همان گرفتگی گوش، میتوان روش درمانی مناسبی را شروع نمود.
درمان گرفتگی گوش به دلیل احتقان سینوس
احتقان سینوس یکی از دلایل گرفتگی گوش است که به دنبال سرماخوردگی، آنفولانزا، آلرژی، سینوزیت و مواد محرک مانند دود تنباکو اتفاق میافتد. برای حل این مشکل بهتر است قطره ضد گرفتگی گوش را با تجویز پزشک تهیه کرده و طبق دستورالعمل مصرف کنید.
استفاده از شستشوی بینی نیز در بسیاری از مواد کمک کننده است. هوای خشک میتواند مجرای بینی شما را تحریک کند، در نتیجه استفاده از مرطوب کننده هوا در این مورد مفید خواهد بود. توصیه میشود از دود تنباکو، سیگار و… دوری کنید. مصرف داروهای درمان آلرژی مانند آنتی هیستامینها و ضد احتقانها میتواند گرفتگی گوش و سایر علائم را بهبود ببخشد.
بهبودی گرفتگی گوش به علت تجمع مایعات
تجمع مایعات در گوش یکی دیگر از عواملی است که باعث گرفتگی گوش میشود و معمولاً در هنگام دوش گرفتن یا شنا کردن اتفاق میافتد. برای خارج کردن آب از گوش، به پهلو دراز بکشید تا گوش کیپ شده رو به پایین باشد. روش دیگر این است که گوش خود را به سمت شانه متمایل کرده و لاله گوش خود را بکشید یا تکان دهید.
در برخی موارد، پزشک قطره پراکسید هیدروژن تجویز میکند. قطره را داخل گوش خود ریخته و سپس چند دقیقه در حالی که گوش شما پایین است، دراز بکشید. روش دیگر، استفاده از کمپرس آب گرم است. به پهلو دراز کشدیه و به مدت ۳۰ ثانیه کمپرس آب گرم را بر روی گوش خود قرار دهید. این مرحله را ۴ تا ۵ بار تکرار کنید.
بهبود گرفتگی گوش به علت تجمع موم گوش
غدد داخل گوش به طور مرتب جرم گوش تولید میکنند تا پوست شما را مرطوب نگه داشته و از آن محافظت کنند. بر اساس گفته متخصصان آکادمی گوش و حلق و بینی آمریکا، نیازی نیست که که به طور کامل موم گوش خود را پاک کنید، مگر آنکه علائمی مانند کیپی در گوش شما ایجاد کنند و مشکلاتی را در فرایند شنوایی شما به وجود بیاورند. در چنین مواردی پزشک با استفاده از کورت، موم اضافی را از گوش شما خارج میکند یا از دستگاه مکش ملایم استفاده میکند. در برخی موارد، متخصص از آب ولرم، بیکربنات، سدیم و سایر قطرههای قوی برای خارج کردن موم اضافی گوش استفاده میکند.
چنانچه مجرای گوش شما به علت وجود جسم خارجی مسدود شده است، تلاش نکنید خودتان آن را بیرون بیاورید. برای حل این مشکل، سریعاً به پزشک مراجعه کرده و یا به نزدیکترین مرکز بهداشتی درمانی (اورژانس) مراجعه کنید.
درمان گرفتگی گوش به علت عفونت گوش میانی و خارجی
عفونت گوش میانی و خارجی، یکی از رایجترین دلایل گرفتگی گوش به حساب میآید که علاوه بر این مشکل، میتواند موجب گوش درد، سرگیجه و گاهی ترشح مایعات شود. این دسته از عفونتها معمولاً به دلیل سرماخوردگی یا سایر مشکلات تنفسی ایجاد میشوند که از طریق شیپور استاش به گوش میانی میروند. عفونت گوش خارجی به دلیل باقی ماندن آب درگوشتان بعد از حمام یا شنا اتفاق میافتد که بستری برای رشد باکتریهای مختلف است. برای حل مشکل باید قطرهها و داروهای مسکن را استفاده کنید تا مقداری علائم تسکین پیدا کنند.
چه زمانی برای گرفتگی گوش به پزشک مراجعه کنیم؟
چنانچه گرفتگی شما بیش از دو هفته طول کشید و یا علائم تب، ترشح مایعات، افت شنوایی و گوش درد شدیدی را احساس کردید، حتما به پزشک مراجعه کنید.
جمعبندی
گرفتگی گوش به خودی خود یک بیماری مستقل به حساب نمیآید، مگر در موارد خاص که درد زیادی را احساس میکنید و دچار سرگیجه و سایر حالات غیرطبیعی میشوید. در چنین مواردی حتما به یک مرکز درمانی مراجعه کنید تا پزشک شما را معاینه کند و فرایند درمانی به موقع شروع شود.