سکته گوش
یک صدای تق بلند را در گوش خود احساس میکنید و پس از آن جز سکوت مطلق هیچ صدای دیگری نمیشنوید. شاید برای بسیاری این اتفاق عجیب باشد، اما برای آنها که دچار سکته یا کمشنوایی ناگهانی گوش شدهاند، بسیار آشناست.
سکته گوش به ناشنوایی ناگهانی حسی ـ عصبی گفته میشود که دلیل شناختهشدهای ندارد و معمولا در یک گوش به شکل سریع و ناگهانی یا در مدت زمان چند روز اتفاق میافتد. البته این نوع از کمشنوایی معمولا با احساس گیجی و زنگ گوش همراه است. همچنین در بیش از 90 درصد موارد، کمشنوایی ایجاد شده یکطرفه است.
اگر افت شنوايي به صورت ناگهاني به طور معمول در عرض 72 ساعت ويا چند روز رخ دهدنشان دهنده رخداد كم شنوايي ناگهاني است و مي بايست در سريع ترين زمان ممكن مورد بررسي قرار گيرد.
شكايت رايج بيماتر احساس كم شنوايي در يك گوش در هنگام بيدار شدن از خواب است كه ممكن است همراه با احساس كيپ شدن گوش و يا وزوز باشد.
در تاريخچه اين بيماران معمولا سابقه عفونت هاي ويروسي دستگاه تنفسي فوقاني (سرماخوردگي) چند روز قبل از رخداد اين بيماري ديده مي شود.
وقتي اختلالي در گوش مي شود معمولا با درد شديدي همراه است. اين شرايط ممكن است ناشي از بيماري هاي مختلفي باشد كه گاهي بسيار جدي اند. گاهي هم ممكن است گوش بدون هيچ نشانه مشخصي دچار مشكل شود. شايد افراد را در دور و اطرافتان ديده ايد كه ناگهان بدون هيچ دليلي شنوايي يك گوششان را از دست داده اند.پزشكان به اين پديده سكته گوش مي گويند. اگر چه اين مشكل خود به خود برطرف مي شود و شنوايي فرد پس از مدتي تا حد زيادي بازمي گردد اما سكته گوش مساله اي نيست كه بتوان ناديده اش گرفت چون ممكن است به قيمت از دست دادن هميشگي شنوايي تمام شود.
بدون شك يكي از تلخ ترين تجربه هايي كه مي توان براي هريك از ما به صورت ناگهان و بدون هيچ زمينه قبلي پيش بيايد، ناشنوايي يا كاهش شنوايي يك طرفه است. البته اين نوع كاهش شنوايي معمولا در يك گوش اتفاق مي افتد اما نكته مهمتر اينكه ابتلا به بيماري ويروسي ، عفونت هاي گوش و نيز مصرف بعضي از داروها مي تواند منجر به ناشنوايي ناگهاني شود اما در بيشتر موارد چنين عارضه اي بدون دليل مشخص ودر شرايط استرس زا كه منجر به اختلال هاي سيستم ايمني بدن مي شود، اتفاق مي افتد.
تشخیص سکته گوش از طریق انجام آزمایش شنوایی نزد متخصص شنواییشناس امکانپذیر است. در واقع اگر آستانه شنوایی در سه فرکانس متوالی بیش از 30 دسیبل افت نشان دهد، کمشنوایی ناگهانی رخ داده است. جالب آن که این اختلال بیشتر در دهه چهارم و پنجم زندگی افراد رخ میدهد.
درمان ناشنوايي گوش زماني مطرح مي شود كه بتوان التهاب گوش داخلي را كم كرد. در غير اين صورت براي اين مشكل درمان قطعي وجود ندارد. براي برطرف كردن اين بيماري از روش جراحي استفاده نمي شود اما درمان دارويي ممكن است بسيار كمك كننده باشد. اما شانس درمان در سه روز اول بيشتر است. تركيبات مختلف كورتيكواستروئيدي داروي اصلي براي درمان اين بيماري است.
از انجا كه تصور مي شود دليل اصلي ناشنوايي ناگهاني، كاهش خون رساني يا اكسيژن رساني به سلول هاي گوش داخلي است، اما عده اي از محققان استفاده از كاربوژن را توصيه مي كنند. كاربوژن تركيبي از اكسيژن و دي اكسيد كربن است كه گفته مي شود استنشاق آن باعث بهتر شدن اكسيژن رساني به گوش داخلي مي شود. لازم به يادآوري است كه همانند استروئيدتراپي، استفاده از كاربوژن نيز ممكن است براي همه بيماران مفيد نباشد.