لزوم شنوایی سنجی
اگر نوزاد از بدو تولد دچار مشکل کم شنوایی باشد، به دنبال آن مشکلات گفتاری، تاخیر تکلم، مشکلات اجتماعی و شناختی پیش می آید.سن طلایی تشخیص کم شنوایی در نوزادان قبل از یک ماهگی است که باید تا قبل از 3 ماهگی نوع و شدت کم شنوایی تشخیص داده شود.
ما میتوانیم در 6 ماهگی درمان را آغاز کنیم.تست شنوایی TEOAE نوزادان، بلافاصله بعد از تولد در بیمارستان انجام می شود. TEOAE تست غربالگری شنوایی است که اگر نوزاد در این تست قبول نشود اصلا جای نگرانی نیست. معمولا به علت مایعات گوش نوزاد و سروصدای محیط این تست با شکست مواجه می شود.در هر صورت بدون توجه به جواب تست اولیه، شما باید نوزادتان را قبل از یک ماهگی برای بررسی بیشتر به مراکز شنوایی سنجی مجهز به تست نوزاد بیاورید.در این مرحله تست مجدد TEOAE و DPOAE انجام می شود.و در 3 ماهگی تست شنوایی ABR(Auditory Brainsteam Response) را برای آن دسته از نوزادانی که جواب قابل قبولی را در مرحله قبل کسب نکردند یا دارای highrisk هستند، توصیه میکنیم.
نوزادان دارای HIGHRISK:
بالا بودن بیلی روبین (زردی(/ داروهایی که برای گوش سمی هستند/ استفاده از دستگاه های ونتیلاتور بصورت طولانی مدت/نمره آپگار پایین/تولد زود هنگام (نوزاد نارس(/مننژیت/وزن کم در هنگام تولد/ناهنجاری در ساختار گوش خارجی و میانی/بیماریهای ویروسی در حین بارداری نظیر سرخجه و سیتومگالوویروس/انتقال ژن های معیوب از والدین به نوزاد/جهش ژنتیکی در دوران تکامل جنین در رحم مادر.
برای تکمیل پروسه تشخیصی در 3 ماهگی، تست تمپانومتری برای بررسی گوش میانی، تست ASSR برای تشخیص میزان افت شنوایی در هر فرکانس و تست ECOGHI برای تشخیص محل ضایعه انجام می شود.اگر میزان کم شنوایی در حد عمیق باشد، کودک کاندید کاشت حلزون می شود اما قبل از آن حتما باید یک دوره از سمعک استفاده کند تا میزان کارایی آن مشخص شود.و برای آن دسته از نوزادان دارای افت شنوایی در حد خفیف تا شدید، توصیه به استفاده از سمعک میشود. با استفاده به موقع از سمعک ، انتخاب صحیح سمعک می توانیم از مشکلات گفتاری، اجتماعی و تکلم کودک پیشگیری کنیم.
لزوم تست شنوایی سنجی در بزرگسالان، مانند کنترل قندخون،فشارخون و… می باشد که در سنین 40 سال به بالا باید سالانه انجام شود.
و در صورت داشتن هرکدام از این موارد باید چکاب 6 ماه یکبار انجام شود:
دیابت، سابقه کم شنوایی در خانواده، حضور در محیط های پرسروصدا، فشارخون، ضربه به سر، وزوز، سرگیجه، پری و کیپی گوش و…
با انجام به موقع تست های شنوایی، از عوارض جبران ناپذیر آن مانند وزوز و سرگیجه های شدید، کم شنوایی و کری ناگهانی جلوگیری کنید.